Fjärde generationens Nissan X-Trail finns som både mildhybrid och e-Power.

–  Nya Nissan X-Trail e-4orce är vettig, praktisk och genomtänkt, med en trevlig interiör och god åkkomfort. Köregenskaperna är lugna och trevliga, och passar bilens karaktär, säger motorjournalisten Gustaf Gripenlöf Karlberg.

I likhet med tidigare versioner rymmer nya Nissan X-Trail en hopfällbar tredje sätesrad. Detta innebär att bilen vid behov snabbt och enkelt kan göras sjusitsig. Nytt i den fjärde versionen är att bakdörrarna kan öppnas hela 85 grader ­– något som underlättar åtkomsten till den tredje sätesraden. Modifieringarna i omfattning och utformning har inte bara gjort Nissan X-Trail till en mer praktisk bil. Föregående modellers crossover-framtoning har ersatts till förmån för ett sportigare, mer suv-aktigt manér, vilket ger den fjärde generationen en betydligt förmånligare design än sina föregångare.

En elbil som går på bensin

Nya Nissan X-Trail har kommit att beskrivas som den bensindrivna elbilen. Utöver att erbjudas som mildhybrid – det vill säga med en elmotor som kompletterar och ger extra kraft till förbränningsmotorn genom regenererad energi – kommer nya X-Trail med Nissans hybridsystem e-Power. Detta system kännetecknas av att bensinmotorn genererar bilen ström under körningen, något som leder till en körupplevelse präglad av elbilens tystnad och följsamhet, samtidigt som driften är betydligt effektivare än hos en traditionell bensinbil. En annan fördel med e-Power-systemet – i jämförelse med traditionella hybrider – är att man slipper vänta på nedväxlingar eller de ryck som ibland uppstår i övergångarna mellan el- och bensindrift. I nya Nissan X-Trail finns kraften alltid tillgänglig när man behöver den.

Sammanfattningsvis är den nya versionen av Nissan X-Trail – som i sitt första utförande lanserades redan 2001 – en trygg, välavvägd familjebil, men också ett gott alternativ för den äventyrslystna. Att bilen har en elmotor på varje axel innebär att kraften fördelas ut till samtliga hjul på ett bra sätt. Därigenom gör sig bilen mycket bra i skog och mark eller på terrängbanor.