Sedan ett år tillbaka har Hurtigs Bil Sveriges enda batteriverkstad med två batteritekniker på plats. Det innebär att de får lov att öppna batterierna för reparation. En riskfylld operation.
– Du kan ju inte stänga av strömmen i ett batteri. Det är 400 volt i batteriet så det är klart att det finns risker, men vi har gått en extra utbildning för att kunna hantera det, säger fordon- och batteriteknikern Mattias Jacksson.

Direkt efter gymnasiet började Mattias Jacksson att arbeta på Hurtigs Bil. Nu, 19 år senare, är han fortfarande kvar på samma arbetsplats som fordonstekniker.
– Det har blivit några år här. Min kollega Mats har ju varit här längre (34 år), men jag är snart ikapp. Vi trivs bra ihop. Det är ett härligt gäng som är här. Man har blivit kvar helt enkelt, säger Mattias Jacksson.
Under dessa nästan två decennier har det hänt en hel del inom bilvärlden.
– Det är jättespännande. Elbilar är ganska nytt för allihop egentligen. Det är roligt när det händer lite. Att få vara delaktig i det nya. Det säljs mycket elbilar och alla märken tar ju fram en elbil i stort sett.

Hur ser den optimala körningen och laddningen ut för att slita så lite som möjligt på batteriet?
– Det är nästan samma som med en mobiltelefon egentligen. Det är inte bra att göra slut på batteriet fort och snabbladda. Hög förbrukning och snabbladdning är inte optimalt. Det är bättre med varierad körning och varierad laddning, säger Mattias.
Elbilarna på de svenska vägarna bara ökar för varje dag som går. Med de nya fordonen gäller det även att hänga med på allt runt omkring. För Mattias del innebar det att specialisera sig på elbilarnas batterier.
– Det är jag och en till här på Hurtigs Bil som har gått Nissans utbildning som kallas för Master Tech. Därefter gick vi ytterligare ett steg och blev batteritekniker. Då får vi öppna batterierna och högspänningsdelen i bilen, det får du inte göra om du bara har gått Master Tech.

Utbildningen för Mattias och hans kollega har resulterat i att Hurtigs Bil nu har en egen batteriverkstad.
– Vi är den andra verkstaden i Sverige som får göra detta och den enda verkstaden i hela Sverige med två batteritekniker på plats. Den andra verkstaden är det en kille i Malmö och en i Stockholm så de får flyga om de ska göra de här jobben. Det måste nämligen alltid vara två batteritekniker på plats för att öppna ett batteri ifall något skulle hända.

Batteriverkstaden är även helt inplastad så att det blir dammfritt vilket minskar risken för olyckor.
Säkerheten går med andra ord främst i Sveriges enda batteriverkstad med två batteritekniker på plats.