På 50-talet startades en klubb för modellen Citroën 2CV av några bilentusiaster i Stockholmstrakten. Samtidigt startades även en klubb för modellen Citroën DS. Dessa klubbar gick snart ihop och bildade den svenska Citroënklubben.

– Vi träffas på olika ställen, tar en fika och pratar om olika bilar. Alla får vara med, du behöver inte ens äga en bil bara du är bilintresserad. Sen är det även lite större träffar några gånger varje år. Både nationellt, men även nere i Europa där det är en stor grej. Det finns Citroënklubbar runt om i hela världen, säger Urban Ekdahl och fortsätter:
– Vi är en av de större bilklubbarna i Sverige. Vi har olika avdelningar runt om i hela landet. I varje avdelning finns det sedan olika sektioner för olika bilmodeller. Huvudklubben ligger i Göteborg och Mölndal. Eller låg, för den lokalen ska läggas ner så just nu har vi inte någonstans att vara.

Urban själv har varit medlem i den svenska Citroënklubben i flertalet år. Själva bilintresset har funnits med länge. Ja, nästan hela livet.
– Jag var ofta i Frankrike med familjen som barn, tidigt 60-tal. Så jag växte upp och såg alla dessa häftiga Citroënbilar och fick då ett intresse för bilar, berättar Urban.

I dag, över ett halvt sekel senare är intresset minst lika starkt. Genom åren har x antal franska bilar avverkats. Nu kör han en Citroën Berlingo och äger inte mindre än fem klassiska Citroën 2CV i olika årsmodeller.
– Jag skulle behöva ett stort garage, men det har jag inte…än. Därför är bilarna lite utspridda. Två stycken har jag hemma, två stycken är vid sommarstället i Dalsland och en bil står hemma hos svärmor.

Vad är tjusningen med just Citroën?
– Jag tycker om franska bilar överlag och har haft många olika franska bilar genom åren. De är annorlunda och speciella jämfört med andra bilar. Det är fiffiga konstruktioner och lösningar på olika problem. De ser även roliga ut, de har ett lite udda utseende på bilarna. Det är mycket design inblandat. Sedan är de även enkla att meka med vilket är kul.

I Citroënklubben får han möjlighet att träffa likasinnade personer med ett brinnande intresse för bilar. Dessutom har klubben gett honom så mycket mer.
– Det är roligt folk att umgås med. Jag har fått många vänner från klubben genom åren. Vi pratar inte bara om bilar hela tiden utan om livet i stort. Det är en social historia också.

Fakta URBAN EKDAHL
BOR: Kungälv.
YRKE: Pensionerad lärare i de estetiska ämnena bild, foto, film och konsthistoria.
INTRESSEN: Bilar, musik, konst och kultur.
NUVARANDE BIL: Citroën Berlingo plus fem Citroën 2CV i olika årsmodeller.

 

FÄRGGLATT. Citroen 2CV lockar till fantasifulla lackeringar och inte sällan ser man färgglada och mönstrade modeller.